Expat Mortgages: maandelijks column – Ola compañeros de trabajo!

Hoe begin ik eigenlijk? Even nadenken. Elk verhaal heeft een inleiding, een middenstuk en een conclusie. Nou de eerste open deur is een feit, dat er nog maar vele mogen volgen! Wie ben je, wat doe je en waarom val je me lastig met deze onzin? Zomaar wat vragen die waarschijnlijk bij jullie opkomen als je je door de eerste regels heen geworsteld hebt.

Wie ben je? Dat is de question du jambon om het maar vast een beetje internationaal te houden. Wie ben je is een hele moeilijke vraag trouwens, want wie weet er nou echt heel goed wie hij/zij eigenlijk is? Hoe dan ook, de schrijver van dit verhaal blijft graag anoniem. Voor je het weet zit je met handtekeningenjagers, stalkers en talkshowhosts die je smeken om aan tafel te komen zitten.

Wat doe je? Kijk dat is een vraag waar ik iets mee kan. De officiële titel is Mortgage Consultant bij Expat Mortgages. Alhoewel het heel goed klinkt ben ik dus eigenlijk gewoon een sjieke hypotheekadviseur in het Engels. Beetje verwende buitenlanders met iets te veel geld helpen om hier onze huizen op te kopen. Tenminste, dat is hoe mijn schoonvader het ziet. In principe is het mijn schuld dat de huizenprijzen zo oplopen vindt hij. Ach hiervoor werkte ik bij een bank en was ik op elke verjaardag ook al de kop van jut. Bij banken werken immers alleen maar incompetente prutsers en oplichters die eten en drinken van andermans geld. Wij weten gelukkig wel beter!

Die verwende buitenlanders dan, hoe zit dat? Nou ja dat er veel mensen uit andere landen naar Nederland komen om hier te werken dat klopt wel. Dat dat overbetaalde en verwende mensen zijn klopt ook wel eens, maar door de bank genomen meestal niet. Door de bank word je wél genomen trouwens, namelijk als je geld moet lenen. Geen rente op je spaargeld en voor de hypotheek betaal je 5%, leg dat maar eens uit aan je aangeschoten oom. Diezelfde oom vergeet voor het gemak dat hij 40 jaar geleden met geleend geld zijn eerste huis gekocht heeft. Na vier verhuizingen met elke keer nieuwe hypotheken zit hij nu comfortabel op een enorme berg geld in stenen. Een bedankje zou op z’n plaats zijn, maar na het zesde glas rode wijn is het makkelijker om met consumptie en al te blijven fulmineren hoe slecht het allemaal gesteld is in Nederland.

Sorry ik dwaal af, even terug naar wat doe je? Waarom zou je in godsnaam hypotheekadviseur in het Engels willen zijn? Het is verdorie in het Nederlands al ingewikkeld genoeg. Weet je wat de grap is? In het Engels is het eigenlijk veel makkelijker, vraag het maar eens aan een willekeurige Senior Consultant die ook Nederlanders geholpen heeft. Geen gezeik met een fiscaal verleden, aflosstanden, verschillende regimes en dat soort geneuzel. Gewoon lekker straight forward aanvragen met 100% aflossen. Heerlijk! Met Nederlanders heb je drie zittingen van een uur nodig om uit te leggen waarom je eigenlijk niet bij aanbieder X aanvraagt, daar is de rente tenslotte 0,01% lager. Dat scheelt toch al gauw een eurootje of drie per maand mevrouwtje! Daar kan mamma elke maand een wijntje van doen! Dat je bij aanbieder X alleen terecht kan als je de lieve heer zelf (ok z’n zoon kan ook) bent kun je op hypotheekrente.nl natuurlijk niet zien.

Nee dan die verwende buitenlander! Die zoekt gewoon iemand die hem of haar helpt. Helpen met het vinden van de juiste geldboom in het hypotheekbos. Nederlanders zien soms door de bomen het bos niet, al zullen ze dat niet snel toegeven. Die buitenlanders weten niet eens hoe ze bij het bos moeten komen, een hele andere uitdaging dus voor ons sjieke adviseurs. Gewoon uitleggen hoe dat eigenlijk gaat en zorgen dat alles in orde komt. Aan het eind van de bosrit heb je dan hele blije en dankbare mensen die lachend onze gepeperde rekening betalen. Als je een beetje (ja echt een beetje is genoeg) Engels spreekt is het dus veel makkelijker dan die Nederlandse centenneukers helpen. Eigenlijk zijn we met z’n allen dus maar luie donders bij Expat Mortgages!

De laatste vraag dan maar, waarom val je me lastig met deze onzin? Nou ja dat heb ik eigenlijk al gezegd, we hebben het zo makkelijk als “Mortgage Consultants” dat er tijd over is voor een hobby. Sommige collega’s produceren de nieuwe generatie oproepkrachten, sommige collega’s kopen elke zes maanden een huis en weer andere nemen een puppy om hun nachtrust en interieur door te laten verpesten. Mijn hobby is onzin uitkramen, so here we are. Ach en als je er geen zin in hebt dan ga je toch gewoon meteen verder met de verjaardagskalender of de commerciële cijfertjes van afgelopen maand? Volgende maand gaan we de diepte in, dat beloof ik. In de tussentijd buena suerte, boa sorte, viel glück en good luck met al die verwende buitenlanders!