Dennis van de Worp, duurzaam inzetbaarheidsspecialist bij Montae & Partners, is erg blij met de generatiepactwizard. Drie vragen aan Dennis.
Hoe zet jij de generatiepact wizard in? Wat is eigenlijk een generatieregeling?
Generatieregelingen of 58+regelingen zijn in opkomst. Er is een steeds sterkere behoefte bij onze werkgevers, ingegeven door overheidsbeleid dat nadrukkelijk stuurt op gezond en vitaal blijven werken tot aan de AOW-leeftijd, om voor dit doel afspraken te maken met werknemers. Zeker als dit in Cao-verband nog niet is opgenomen. Het raakt niet alleen de ouderen, maar maakt ook ruimte voor talentvolle jongere werknemers. In een generatieregeling maak je afspraken over minder werken, met gedeeltelijk behoud van je oorspronkelijke loon en pensioen.
Afhankelijk van wat de wensen zijn en binnen de wettelijke kaders stellen we samen met de werkgever beleid op wat als basis geldt voor een (concept-) reglement. Hiervoor maken wij gebruik van de generatiepact wizard van Söderberg & Partners. Goede afspraken bij de introductie zijn belangrijk. Door gebruik te maken van de wizard komen alle van belang zijnde onderwerpen voor een goede en evenwichtige generatiepactregeling aan bod, denk hierbij aan:
• Doel en reikwijdte van de generatieregeling
• Aanvangsleeftijd en inhoud van de regeling
• Samenloop met andere regelingen voor duurzame inzetbaarheid
Waarom zetten jullie vol in op deze vormen van advisering?
In het pensioenakkoord zijn veel afspraken gemaakt om duurzame inzetbaarheid hoog op de agenda te krijgen bij werkgevers. Dat wordt nogal eens vergeten in het geweld van de Wet toekomst pensioenen. De Generatiepact wizard is een instrument in ons streven om een strategische HR-partner te worden van MKB & corporate werkgevers, dus veel breder te kijken dan sec de productoplossing in pensioen- en/of inkomensverzekeringen.
In onze aanpak hanteren wij 4 verschillende fases die we samen met de klant doorlopen. In fase 1 brengen we de financiële gevolgen in beeld van een generatieregeling voor de werkgever. In de tweede fase zetten we de S&P generatiepactwizard in om het beleid vast te stellen. De wizard stelt aan de hand van de input een concept-reglement vast. In de volgende fase brengen we met financieel inzicht gesprekken de gevolgen voor werknemers in beeld. Deze voeren we met werknemers die in aanmerking komen voor de regeling en er gebruik van willen maken. Tenslotte leggen we in de nazorgfase alle individuele afspraken vast, helpen met de interne implementatie en maken we een planning voor de komende jaren..
Duurzame inzetbaarheid en generatieregelingen hebben ook financiële gevolgen, hoe pak je dat aan richting werknemers?
Klopt, afspraken uit een generatieregeling hebben impact op het loon nu, en het pensioen straks. Daarom bieden we werkgevers financieel fit gesprekken aan met een adviseur of financial planner van Montae & Partners om de gevolgen van minder werken binnen een generatieregeling inzichtelijk te maken. Hoe meer inzicht in de gevolgen op het loon en pensioen, hoe zorgvuldiger en weloverwogen medewerkers deze keuze kunnen maken. En als slotstuk leggen we dan de individuele afspraken vast en zorgen voor een goede implementatie bij de werkgever én de pensioenuitvoerders.
Duurzame inzetbaarheid en Financieel Fit zijn twee kanten van dezelfde medaille, namelijk gezond en vitaal naar je pensioen toe.
Uiteraard wil ik graag helpen wanneer er vragen zijn of collega’s ook verder aan de slag willen met dit mooie onderwerp. Stuur me een mail en ik neem contact met je op!